Kako sam položila IELTS i CAE ispite (i postigla neverovatne rezultate) by Una

Kako sam položila IELTS i CAE –

Priča Une, devojke koja je dobila neverovatnih 8 od 9 na IELTS ispitu!

 Neurons at work (own projection).

  1. Zašto si uopšte polagala ispit iz engleskog jezika, i to ne jedan već 2?

 

E, stvarno, svi me pitaju kako sam položila IELTS i CAE sa takvim rezultatima.

Evo ovako: želela da se prijavim za fakultet u inostranstvu koji zahteva sertifikat o položenom ispitu engleskog jezika. Moj prvobitni plan je bio da polažem CAE ispit i počela sam sa pripremam mnogo vremena unapred. Nažalost, previdela sam da se za ispit treba prijaviti mnogo ranije. Kada sam to shvatila, već je bilo kasno i prvi sledeći termin za polaganje je bio skoro kad i rok za prijavu za fakultet. To znači da mi rezultati ne bi stigli na vreme.

Iz tog razloga morala sam da potražim ispit za koji još uvek mogu da se prijavim i čiji bi rezultati mogli da stignu pre isteka roka. Srećom sam uspela da nađem IELTS test koji je te uslove ispunjavao. Ali, otežavajuća okolnost je bila ta što nisam imala mnogo vremena da se za njega spremim. To me je u početku plašilo. Ipak, uz dobru nastavnicu i spremnost na rad sve se dobro završilo. 🙂

  1. Kako si se pripremala?

Pripremala sam se malo manje od mesec dana jer sam se za ispit kasno prijavila. Plašila sam se da nisam sebi ostavila dovoljno vremena za dobru pripremu. Srećom, to se na kraju pokazalo drugačije. Na časovima sam dobila savete koji su mi bili od presudne važnosti jer su mi promenili način razmišljanja i pogled na sam koncept testa. To mi je omogućilo bolji i sveobuhvatniji pristup samom polaganju.

Istovremeno sam radila i kod kuće, sama sa sobom vežbala pričanje, pisala sam sastave na teme koje sam nalazila na internetu i radila testove za slušanje i čitanje koje sam takođe skidala sa interneta. Svaki deo ispita sam prošla sa nastavnicom na časovima i onda smo se fokusirale na one koje mi najslabije idu. Takav način rada mi je vrlo odgovarao jer me je terao da konstantno napredujem.

https://forum.krstarica.com/threads/ielts-pitanja-i-odgovori.250038/

  1. Koja je razlika izmedju IELTS i CAE ispita, po tvom mišljenju?

Moram da kažem da je CAE komplikovaniji ispit ali isključivo u traženom nivou znanja engleskog jezika. Sa druge strane, IELTS zahteva veću snalažljivost i bolju pripremu zbog mnogobrojnih različitih tipova zadataka i zahteva što nije slučaj sa CAE ispitom gde je format uvek isti. Pripremala sam se za CAE ispit mnogo duže nego za IELTS. Čak 8 meseci sam išla na pripreme u školu jezika i par nedelja na nekoliko dodatnih časova. Ovaj način pripreme je takođe dobar ali je spor. Sve se radi od početka i vrlo temeljno, što mislim da je vrlo važno za taj tip ispita gde je naglasak na znanju jezika.

Prvih nekoliko meseci sam radila vežbanja iz knjiga napravljenih za pripreme za ovaj ispit a pred kraj sam isključivo radila zvanične CAE probne testove. Ovo mi je najviše pomoglo, Naime, ima ih veoma mnogo a omogućavaju veoma realnu simulaciju pravog polaganja i samim tim bolju psihičku pripremu za sam ispit jer sam tačno znala šta me očekuje.

Kod mene je najveći napredak doneo konstantan kontakt sa ovim jezikom. Puno svog vremena sam provodila na gledanje filmova i serija na engleskom i trudila se da ih uvek gledam sa engleskim prevodom:)

(Napomena: većina univerziteta ne prihvata CAE kao obavezni ispit iz engleskog za upis, već samo IELTS ili TOEFL.)

https://forum.krstarica.com/threads/ielts-pitanja-i-odgovori.250038/

  1. Od ukupno 4 oblasti ispitivanja, koja ti je bila najzahtevnija?

To bi definitivno bio Writing deo. Tražen format i način pisanja na oba testa se znatno razlikuje od onoga što sam do tada radila u skoli. Zato mi je najveći problem u početku predstavljalo izbijanje iz okvira koje sam izgradila tokom godina pisanja pismenih zadataka. Baš za taj deo mi je pomoć nastavnika bila najznačajnija. Uspela je da mi približi pristup ovom delu testa što mi je bilo od ključne važnosti.

Kroz vežbu sam shvatila da zapravo nije toliko teško kao što mi se činilo ranije. Način rada ovih zadataka je bio isti na oba testa, a kasnije sam ga primenila i na pismenim zadacima u gimnaziji. 🙂

  1. I koje si ocene dobila?

Na IELTS ispitu sam dobila ocenu 8 od ukupno 9 a na CAE ispitu sam dobila ocenu A sa 201 (0d 210) poena.

Pripreme za uni
EH, Canterbury, Kent, 1996.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *